HTML og CSS

Her kan du læse om HTML og CSS som fag på Multimediedesigner uddannelsen. 1. Semester.

1159 visninger
d

Af. Jacob

Edited: 2017-12-05 00:12

Billede af HTML og CSS kode i Eclipse

Multimediedesigner uddannelsen skal vi lære om HTML og CSS. Det er heldigvis noget, som jeg selv kan i forvejen. Dem som ikke har prøvet det før, vil nok føle det går lidt stærkt, og at der ikke er tid nok til at lave opgaverne. Jeg synes derimod det har været sjovt, fordi jeg har haft tid til at eksperimentere med opgaverne og gøre lidt ekstra ud af dem. Når man kan kode i forvejen, så skal man ikke bruge så meget tid på at rette fejl i koden.

Det skal siges, at der har været enkelte opgaver, de første uger, som jeg ikke har nået at få afleveret. Jeg har så alligevel lavet dem færdig, fordi jeg ikke har vidst, om vi skulle bruge dem senere. Det viste sig at være en god idé fordi, vi senere kom til at arbejde videre på nogle af opgaverne. Det er særligt ugeopgaverne som har været vigtige, da studiestarts prøven på 1. Semester senere kom til, at tage udgangspunkt i dem.

Selvfølgelig kan jeg ikke det hele i forvejen. Eksempelvis skulle vi lære at bruge display:flex; i CSS, som var nyt for mig. Jeg har i lang tid brugt float og position til layout, men nu er flexbox altså en ekstra mulighed, og man kan faktisk nogle temmelig fede ting med flex, som man ellers ikke har kunne uden nogle klodsede CSS hacks.

HTML og CSS på Multimediedesign

I starten skulle vi lave nogle simple HTML sider. Uden at bruge CSS. Jeg valgte dog at bruge CSS alligevel – ellers ville det nok have været for kedeligt :-D

Det skal siges, at HTML alene godt kan være svært nok at forstå, hvis man er helt nybegynder. Ueopgaverne har også været meget store, hvilket begrænser den tid man har til, at lave opgaverne færdige inden for afleveringsfristen. Det kan derfor være en god idé, at fokusere på at opfylde kravene til opgaverne, og så vente med CSS delen.

Vi lavede også en såkaldt "stilart" opgave i InDesign, som vi senere skulle lave i HTML og CSS. Jeg ville gerne vise et eksempel på opgaven, men jeg overhørte lærene snakke om, at de helst ikke vil have vores opgaver indekseret i Google, da andre elever så vil kunne finde en opgave.

Layoutet i vores "stilart" site skulle laves ved brug af flexbox. Jeg synes måske opgaven var lidt omfattende, med tanke på at mange er helt nybegyndere. For mit eget vedkommende udgjorde HTML delen ca 300 linjer kode. Men jeg havde også brugt section elementer, hvilket ikke var krævet i opgaven. Netop section elementer kan godt være svære at forstå for folk – selv dem som tidligere har brugt HTML.

Det kan godt være svært at debugge HTML, når man har meget indhold, eller mange elementer på en side. Man kan have gavn af, at bruge en god HTML editor, som kan fremhæve fejl i koden. Man kan også fjerne selve indholdet fra koden, imens man arbejder, for at bevare overblikket over elementerne. Hvis man er super dygtig, så kan man også bare bruge en almindelig teksteditor. De fleste foretrækker nok lidt syntax fremhævning (farver på elementer). Man bør dog undgå notepad i Windows, fordi den gemmer filerne i et forkert karaktersæt.

Valg af værktøjer til kodning

På studiet bruger vi Brackets, men man kan også uden problemer bruge den editor man selv foretrækker, det er så bare ikke sikkert læren kan hjælpe – men det er nok også lidt ligemeget, hvis man kan HTML og CSS i forvejen. Brackets er dog meget begyndervenlig, fordi den fremhæver fejl i koden, så man nemt kan rette dem. Jeg har selv brugt Notepadd++, hvilket nok mest bare er en gammel vane, men Notepad++ har den fordel, at jeg kan gemme som UTF-8.

Vi bruger også W3Cs HTML Validator, hvilket nok er meget standard. Jeg validere sjældent selv min kode, fordi jeg normalt ikke har behov for det længere. Og så er det også begrænset, hvad for fejl det kan hjælpe med at spore. Hvis eksempelvis man har lukket nogle elementer i den forkerte rækkefølge, så kan det være begrænset hvor behjælpelig validatoren vil være. Brackets fremhæver selv fejl i koden, ligesom man kan vælge de enkelte tags i koden, for at se hvilke åbne/lukke tags de høre til.

En anden mulighed er at bruge Eclipse, som jeg selv foretrækker. Små-ændringer og mindre projekter kan man sagtens sidde og lave i Notepad++ eller Brackets.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Som studerende kan man spare mange penge, og Linuxbrugere kan i dag, stort set, de samme ting som Windows brugere; der er ulemper og fordele ved begge systemer.
  2. Kære webdesignere, multimediedesignere og andre kreative folk; undgå nu den lysegrå tekst på lyse baggrunde. På forhånd tak!
  3. Det er ikke altid nemt at finde job som færdiguddannet, selv ikke hvis du er dygtig.
  4. Introugen på Multimediedesigner uddannelsen forløb meget afslappet. Vi lærte hinanden at kende, og vi drak kaffe på første dag.
  5. Studerende er ofte tvunget til at købe Adobe pakken til deres computer i forbindelse med studiet. Det er bare dyrt, hvis de senere ønsker at opsige deres abonnement. Adobe opkræver nemlig et gebyr på 50% af den resterende abonnementsperiode.

Flere i: Multimediedesigner