Tjener Folk Virkeligt Penge på Blogging?

Kan det nu virkeligt passe, at folk tjener penge på blogging? Meget kan tyde på, at man skal have en rigtig stor side, før man begynder tjene seriøse penge på blogging.

1248 visninger

Edited: 2018-04-29 14:38

Hvis man vil tjene penge på blogging, så skal man have rigtig mange besøgende om måneden. Det nytter ikke, at man kun har få tusinde besøgende. Man skal nok nærmere omkring de hundrede tusinde- om måneden – og gerne flere hundrede tusinde! Det er de færreste der kan tiltrække den mængde trafik, og det er også begrænset, hvor meget trafik der er "up for grabs" inden for mindre hobby-områder.

Et godt stykke hen ad vejen, kan internettet godt bære, at der er flere små "ekspert" hjemmesider inden for samme emner. Vi skriver nemlig ofte om forskellige ting, eller også skriver vi om de samme emner på forskellige måder. Derfor ser jeg nødvendigvis ikke andre sider som direkte konkurrenter. Man kan også lære noget, ved at følge med på andres sider.

Jeg tror dog ikke rigtigt på, at små niche-blogs kan tiltrække nok trafik. Fordi de vil ofte skulle konkurrere med større sider som har et bredere fokus (I mit eget tilfælde sider som: howtogeek og w3schools). Hvis man skal tjene seriøse penge på reklamer alene, så skal man nok sprede sig over flere emner, og man skal virkeligt gå aggressivt og hurtigt frem.

Hvis man har en konkurrent, som allerede har skrevet om et emne, så skal man selv enten gøre det meget bedre eller skrive om noget andet. For at skaffe besøgende kan kan man også opfinde et eller andet smart værktøj, skrive en ebog, eller kombinere sin blog med videoer på YouTube. Den slags er nemlig svære at konkurrere med.

Personligt læser jeg faktisk sjældent blogs inden for mit område. Jeg havner næsten altid på de dedikerede tutorial-sites eller stackoverflow, som er et slags spørgsmål/svar cummunity til udviklere.

Hvordan tjener andre bloggere penge?

Jeg har undersøgt forskellige blogs på internettet, og jeg har stort set kun kunne finde blogs ejet af kvinder. Det er blogs om eksempelvis om mode, tøj, rejser og "morblogs". Om det er fordi kvinder bare er mere populære skal jeg ikke kunne sige, men jeg har svært ved at forstå, at nogen overhovedet gider læse den slags sider. Det ser dog ud til, at flere af dem har større succes end jeg selv har haft med Beamtic.

I en artikel på TV2 kan man læse et citat af Henrik Akselbo fra Bloggers Delight:

De, der lever af at blogge har omkring 30.000 unikke læsere om måneden, der følger dem, og opefter. Nogle tjener mange penge på det, men det er ikke dem alle. Det kræver, at man indgår i nogle kommercielle aftaler, hvor man måske skal møde op som ambassadør for et projekt eller et produkt. Det er ikke på banner-annoncerne, man tjener de store penge...

De 30.000 som Henrik Akselbo snakkede om er sikkert meget optimistisk.

Jeg tror det er de færreste med under 100.000 besøgende, som tjener ordenligt med penge på deres blogs. Beamtic har eksisteret i ca ½ år, og i dag har jeg omkring 50.000 hits om måneden, hvilket giver ca 300 kr med Google Adsense på en måned.

Hvis bare jeg kunne komme over 2000 kr om måneden, så ville jeg være rimelig tilfreds. Indtil for nyligt har jeg kombineret det med YouTube indtægter, men det stoppede da YouTube ændrede deres partner betingelser. Det havde ellers hjulpet mig til at nå udbetalingsgrænsen hos Adsense hurtigere.

Hvor meget tjener andre på deres blogs?

Jeg synes det har været svært at finde egentlige tal på, hvor meget folk tjener på blogging. Mange skriver flittigt om, både at de tjener penge på deres blogs, og om hvordan de tjener dem. Dog uden at afsløre præcist hvor meget – måske fordi de ikke tjener så meget når det kommer til stykket?

Det er lykkedes mig at finde et indlæg skrevet af Michelle på hendes blog, stonemuse.dk: så meget har jeg tjent i februar måned – Indlægget er fra 2017 men bestemt stadig aktuelt i 2018!

Noget kan altså tyde på, at folk ikke tjener særligt mange penge på reklamer. Hovedparten af indtægterne lader i hvert fald til, for de fleste, at komme via sponsorater, gæste-blog indlæg, eller decideret webdesign relateret arbejde.

I et andet indlæg, på twinpeaks.dk, tegner der sig samme billede. Her bliver der dog ikke afsløret præcise tal, eller om alt arbejdet er direkte via bloggen. Det afsløres dog, at forfatteren tjener over 50.000 kr. om året. Indlægget kan findes her: Sådan lever jeg af at blogge

Salg af reklamer direkte, Sponsorater og Affliliate marketing

Jeg har selv tidligere prøvet affliliate programmer, men mine eksperimenter med dem har ikke rigtigt givet nogle resultater. Måske fordi jeg ikke har tilladt reklamerne at være på mine sider længe nok. Men efter omkring en måned uden et eneste salg, så besluttede jeg at gå tilbage til Adsense, som dog har givet mig en fast "lille" passiv indtægt.

Der skal nok mange flere besøgende til, før man kan tjene noget på affiliate, eller også skal man have en bestemt tilgang til, hvordan man inkludere sine affiliate reklamer. Jeg har ikke givet op endnu, men foreløbig har jeg valgt at bruge Adsense i stedet.

Sponsorater har jeg ikke prøvet endnu. Tænker det kunne være relevant, hvis jeg fik forbindelse til nogle IT virksomheder, da jeg både skriver om hardware og software. Det lader dog ikke rigtigt til, at det er en mulighed lige nu. De fleste besøgende kommer direkte fra søgemaskinerne, så det vil nok være begrænset hvor mange læsere der ser en ny artikel.

En anden idé jeg har fået, når Beamtic en dag bliver stor nok, er at sælge mine egne reklamer direkte. Derved tager jeg 100% af indtægterne selv. Problemet er nemlig ofte, at annoncenetværker normalt tager en rimelig stor procentdel af det man tjener. Det ville være mere rimeligt, hvis man eksempelvis betalte 50 kr om måneden for at være med, og så ellers beholdte alle indtægterne selv. Det med procenter er efter min mening en grådig og gammeldags model. Det er os der laver alt arbejdet, og derfor burde vi selvfølgelig også få alle pengene.

Sådan får man Succes med blogging

I grunden er det meget enkelt. Det handler om at få besøgende. Flere tusinde besøgende. Min mave-fornemmelse siger mig, at man med Google Adsense alene nok skal op omkring 100.000 visninger om måneden, før man begynder at kunne mærke det. Og med så mange besøgende vil man nok kun tjene omkring 4000-5000 kr om måneden, hvilket faktisk er ret godt, særligt hvis man kun er på SU som mig :-D

Ovenstående er baseret alene på visninger i Adsense. I realiteten skal du nok have mange flere besøgende, fordi mange brugere i dag har reklame blokerings plugins i deres browser. Jeg har skrevet mere om besøgende her: Hvor Mange Besøgende om Måneden Bør en God Blog Have?

Det er dog ikke ligemeget, hvor din trafik kommer fra. Det kan eksempelvis have meget at sige, om dine besøgende kommer fra Danmark eller Indien, ligesom det også kan have en indflydelse, hvad indholdet på din blog handler om. På Bloggers Delight har de tilsyneladende flest blogs der handler om tøj og mode.

Jeg vil anbefale, at man starter sin egen blog, frem for at tilslutte sig et blogger-netværk. Derved kan man nemlig beholde alle de penge man tjener selv. Du kan heller ikke stole på, at et netværk vil have ordenlig backup af din blog, i tilfælde af nedbrud eller hacker-angreb. Det er selvfølgelig vigtigt, at man tager jævnlige backups af sine ting – herunder databasen på sit webhotel.

Det gælder også om, at man kommer godt fra start. Køb derfor et domænenavn og lav din egen side. Du kan i dag vælge imellem systemer som Wordpress og Drupal. De er, modsat hvad mange måske tror, faktisk rimelig nemme at installere. Man skal bare give sig tid til, at læse deres installations vejledninger ordenligt. For en begynder vil det nok ikke tage længere end nogle timer. Måske lidt som at samle et møbel :-D

Om det tekniske

Hvis man er seriøs med sin blog, så synes jeg helt klart, at man skal købe sit eget domænenavn, og selv sørge for, at installere enten Wordpress, Drupal eller et andet CMS. Desuden bør man også selv tage backup af systemet med jævne mellemrum.

Det er måske bare mig, men jeg stoler ikke på blogging netværks eller såkaldte "platforme". Det virker lidt useriøst, at man ikke har sit eget domæne. Nogle netværks tilbyder dog, at man kan få sit eget domæne. Man bør dog sikre sig et par ting:

  1. Rettighederne til domænet, (det skal stå i ens eget navn).
  2. Undgå uretfærdig fordeling af indtægter. Ideelt burde alle reklame indtægter gå ubeskåret til bloggen og ikke deles med andre. I stedet kunne man betale et månedligt beløb for at være med i et netværk.

Som udvikler ved jeg hvor nemt det er, at opsætte et automatisk system. Når systemet først er opsat, så koster det stort set ingenting i videreudvikling. Selv hvis det gjorde, så ville en procent-model ikke være retfærdig overfor bloggerne. Af samme grund er jeg også kritisk overfor Google Adsense, som desværre tager en stor procentdel af indtægterne. Vi har dog ikke rigtig andre muligheder, da andre netværks måske ikke har samme kvalitet som Google.

Ideelt ville man kunne sælge sine egne reklamer direkte fra ens hjemmeside, og dermed helt undgå at skulle dele sine indtægter med andre. Det forudsætter dog, at man er meget kritisk med hvad man acceptere. Selv i Google Adsense, som ellers nok er af højeste kvalitet, er der mange svindel-reklamer, og det kan være svært at administrere selv. Hvis man selv står for reklamesalg, så vil der helt sikkert komme mange dårlige tilbud. Her gælder det om, ikke at gå på kompromis med sine kvalitets kriterier.

Man behøver ikke at kunne programmere

Jeg falder nok meget udenfor de forskellige blogging-netværks målgruppe, fordi jeg selv kan lave alt det tekniske. Men de fleste kan altså ikke programmere. Det er da heller ikke en forudsætning for, at man kan tjene penge på sin blog. Jeg tror bare ikke man skal forvente de store indtægter, hvis ikke man kan vedligeholde sin egen hjemmeside.

Hvis man ikke kan stå for det tekniske selv, så løber man desværre nok den risiko, at man kommer til at sælge sig selv for billigt. Nu kender jeg ikke så mange blogging netværks, men det lader til, at man kommer til at dele sine indtægter med netværket – og reklameindtægterne er i forvejen ikke særligt høje for mindre blogs.

Kendte personer har nok meget nemmere ved, at skaffe besøgende til deres blogs, og derfor har de sikkert også råd til, at få andre til at ordne de tekniske ting. Jeg foretrækker dog at gøre det selv, fordi det er faktisk ikke så svært, når først man ved hvordan. Der kan være mange penge at spare, hvis man giver at sætte sig ind i det.

Nu har jeg selv udviklet mit CMS fra bunden af, det betyder, at jeg både arbejder med front-end HTML, CSS og JavaScript, samt back-end PHP og MySQL. Det er nok ikke mange, der vil være klar til, at sætte sig ind i alle de ting. De fleste vil nok bare installere et CMS som Wordpress eller Drupal. Multimediedesigner uddannelsen er meget front-end orienteret, og efter min mening, også lidt for analogt orienteret, men man lære også at kode i JavaScript.

Hvis man vil lære noget seriøst, så bliver man dog nødt til at gøre det selv. Det er heller ikke svært i dag, fordi alt næsten er tilgængeligt via internettet.

Content is king

Content is king er et begreb man nok ofte vil støde på inde for SEO. Det handler om, at vi tiltrækker så mange besøgende via søgemaskinerne som muligt. Vi kan også målrette vores indsats til andre platforme, så som eksempelvis YouTube og Vimeo. Jeg ved dog ikke, hvor stort potentielle der er i Vimeo, og mit klare indtryk er også, at der er størst gevinst at hente på YouTube. Desuden koster Vimeo penge, hvorimod YouTube er gratis.

Jeg kom selv lidt sent i gang med YouTube, men det burde ikke holde en tilbage. Det er utroligt nemt, at få mange visninger på YouTube videoer, særligt i tutorials kategorien. YouTube kan derfor fungere som en slags gratis reklame for mange bloggere, og får man nok følgere kan man endda tjene penge på sine videoer. Det kan man dog også indirekte, ved at inkludere dem på sin hjemmeside.

Hvad angår indholdet på selve bloggen, så er det vigtigt man skriver lange artikler. Det holder ikke altid, men inden for områder, hvor der er stor konkurrence, der kan det sommetider være en fordel med lange artikler. Her mener jeg altså, at man sigter efter 1000, 2000 eller måske endda 3000 ord. Du kan også med fordel sigte efter meget længere indhold, men i så fald skal man nok overveje om det giver mening, at lave en slags oversigt (table-of-contents) over indholdet.

Jeg har tidligere skrevet om, at man bør undgå linkbuilding i sin SEO strategi, det kan man læse mere om her: Drop Linkkataloger Og Linkbuilding. I stedet bør man satse mere på selve indholdet. Google kan godt lide tekst-baseret indhold, og derfor kan det være en fordel, at skrive længere artikler. Hvis konkurrencen enten er ikke-eksisterende eller meget lav, så kan man ofte slippe afsted med selv ganske få ord. Det er blandt andet derfor, at mange webshops har svært ved, at opnå gode placeringer – konkurrencen er for høj inden for deres områder, og de tilbyder ikke rigtigt noget unikt. Det kan derfor være en kæmpe fordel, hvis man helt kan skabe sin egen kategori.

Beamtic vil jeg helst ikke skrive artikler på under 500 ord, og jeg er også begyndt at sigte efter 1000+ ord i mine artikler. Når jeg har skrevet en artikel, så kan jeg godt vende tilbage til den senere, selv efter månedesvis eller år, for at forbedre den eller opdatere den. Man skal ikke lade sit indhold udløbe. Af samme grund har jeg også valgt, ikke at vise en posterings-dato på mine artikler, fordi det kunne give et indtryk af, at artiklen er forældet.

Jeg har i April 2018 åbnet op for kommentarer. Tanken er, at brugerne kan bidrage med facts, som så måske senere vil blive skrevet ind i selve artiklerne. Alle kommentarer der bare siger "tak" eller "godt arbejde" vil blive slettet. Det vil altså kun være kommentarer, som kan være relevante for andre besøgende, som jeg har tænkt mig at godkende. Det fede ved kommentarer er, at det er indhold som brugerne skaber, uden du behøver arbejde meget for det. Her er det vigtigt for mig, at jeg opbevare kommentarerne på min egen server, så jeg kan vise dem andre steder, eksempelvis på forsiden. Jeg forsøger lige nu, at undgå brugen af 3-parts kommentar moduler på mine sider.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. GDPR.. Fra notifikationer til indholds-blokerende popups og cookie-walls.
  2. I denne artikel vil jeg komme ind på, hvordan jeg behandler kommentar spam, og hvilke overvejelser jeg gør mig omkring anonyme kommentarer vs at kræve registrering på en side.
  3. Hvor mange besøgende om måneden skal en god blog have? Så mange som det tager at tjene penge på hjemmesiden selvfølgelig!

Flere i: blogging