Flere H1 Elementer på Samme Side

Der er teoretisk ikke problemer med, at have flere H1 elementer på samme side, særligt ikke efter HTML5.

1353 visninger

Edited: 2017-12-21 23:47

Der har, igennem flere år, været snakket meget om brugen af mere end en h1 på den samme side. Nogle mener, at man bør holde sig til én h1 overskrift per side, det har der dog ikke været nogen god begrundelse for. Standarderne tillader os nemlig at bruge flere, og der er også situationer hvor det giver logisk mening.

Der er stadig en del ukorrekt information omkring emnet. Nogen har eksempelvis ment, at det har været forbudt, i tidligere HTML versioner. Det er dog ikke tilfældet. Man har uden problemer kunne anvende mere end en h1 – også i tidligere versioner af HTML!

Når der opstår forvirring omkring spørgsmålet, er det nok fordi at såkaldte "SEO eksperter", har sagt det simpelthen ikke er tilladt at have mere end et h1 element per side. Argumentet har ofte været, at det ikke giver mening at have flere "top" overskrifter til en artikel – hvilket også er rigtigt nok – problemet er bare, at internettet ikke er skruet sammen som alenestående artikler og dokumenter. Der kan være mange flere elementer på en side, som egentlig ikke høre direkte sammen med sidens hoved-indhold.

Der kan eksempelvis være tale om navigations menuer, logoer og kontaktinformationer. Det er alle "dele" eller "sektioner" af en side, som ikke høre direkte sammen med sidens indhold. Derfor ville det faktisk ofte have været forkert, i tidligere HTML versioner, kun at have én enkelt h1 på en side.

Det er usandsynligt det vil have større betydning, at man bruger en forkert overskrift til sin navigations sektion. Men selvom det ikke direkte skader at bruge en h2-h6 i navigations sektionen, så bør vi alligevel bruge en h1. Navigationen er nemlig ikke en undersektion til sidens indhold. Det er logisk set, en hoved-sektion på siden, på lige fod med selve side-indholdet.

Flere h1 overskrifter i HTML

I HTML5 (w3c) og HTML Living Standard (WHATWG) er der blevet introduceret en række nye elementer til sektioner. Det er eksempelvis: nav, article, header, footer og section. Disse elementer danner alle sektioner i en side, uanset tilstedeværelsen af h1-h6 elementer. Det betyder vi nu kan lave sektioner, uden brugen af overskrifterne h1-h6.

Samtidig har overskrifternes nummer mistet betydning, og vi kan nu, i teorien, nøjes med at bruge h1 til overskrifter. Her på Beamtic har vi eksempelvis udelukkende brugt h1 til overskrifter i en periode, men er dog gået over til at bruge h2-h6 til under-sektioner, af hensyn til skærmoplæsere.

Selve sidens sektions struktur (outline) bliver, i HTML5, afgjort af hvordan sektions elementerne er blevet brugt. Desværre har browserne ikke implementeret den nye måde at lave sektioner på endnu, og derfor anbefales det, at man bruger h1-h6, svarende til sektions-niveauet for dine sektions elementer. Det kan eksempelvis se sådan ud:

<article>
  <h1>Titlen på artiklen / sidens indhold</h1>

  <section>
   <h2>Titlen på en undersektion til article</h2>
  </section>
</article>
<nav>
 <h1>Titlen på navigations-sektionen</h1>
</nav>

På denne måde bruger vi de nye sektions elementer i HTML5 samtidig med, at vi bevare kompatelitetin med ældre browsere.

Overskrifter og søgemaskineoptimering

Det er rigtigt nok, at første overskrift på en side har en lille betydning i forhold til søgemaskinerne. Det er dog en myte, at flere h1 elementer på en side skulle gøre skade.

Søgemaskinerne ser ikke nødvendigvis på nummeret af en overskrift, når de indeksere siden. Der er alt for mange sider, som har en dårlig struktur, og som anvender overskrifter på en uforudsigelig måde. Derfor er overskriftens placering den afgørende faktor.

Google har flere gange svaret på spørgsmålet i deres videoer på YouTube. Her har svaret typisk været, at man kan bruge lige så mange h1 elementer som man har lyst til. Dog begrænset til det omfang, at det giver mening at gøre det, og man ikke skriver alt teksten på siden i en h1.

Hvis en navigations menu har en overskrift, så vil det være helt logisk at bruge en h1. Hvis man derimod bruger de nyere sektions elementer, så vil det give mening, at placere sin nav uden for article elementet – nummeret på overskriften vil her være underordnet.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Registreringsperioden har officielt ingen indflydelse på SEO, men selv hvis den har, så er det måske ikke det første du bør koncentrere dig om. Der er andre ting som er vigtigere.
  2. Alt attributter bliver brugt til at angive alternativ tekst på billeder og beskrive billeder til søgemaskinerne og brugere af skærmlæsere.
  3. Når man skifter domænenavn skal man overveje en række tekniske og sikkerhedsmæssige ting. I denne artikel vil jeg forsøge at gennemgå de fleste.
  4. SEO arbejde er den seneste tid blevet en hel kategori for sig, men er det nu også nødvendigt med al den optimering?
  5. Links er en af de ting, som bliver diskuteret meget i SEO verdenen. Nogle bruger dem slet ikke, imens andre ligefrem vælger at købe links.

Flere i: SEO