Derfor er Windows 10 så Langsom

Hvis du har en mekanisk harddisk, så skal du overveje at købe en SSD. Har du kun 4GB i RAM, så skal du opgradere til mindst 6-8GB.

1134 visninger

Edited: 2018-05-17 07:50

Flere af mine venner og bekendte undre sig over, at deres computer er blevet meget langsom, efter de har installeret Windows 10. Det skyldes dog ikke, at der er noget i vejen med selve computeren – det er simpelthen fordi Windows 10 køre bedst med en SSD harddisk.

Jeg kan godt blive lidt ærgerlig, når jeg ser en masse brugte computere til salg, som ellers ikke fejler noget. Ofte er det computere med relativt gode specifikationer. Eksempelvis har jeg set flere computere til salg, som har haft omkring 4GB i RAM med i3 processor – det er bestemt ikke dårlige specifikationer! Hvis man udskifter den mekaniske harddisk med en SSD, så vil det allerede føles som at få en ny computer!

4GB i RAM er også i den lave ende. Med så lidt i RAM, så skal man ikke have mange browser tabs åbne, før computeren begynder at blive langsom. Hvis man eksempelvis har Spotify kørende samtidig med Word og enkelte browser tabs, kan det allerede begynde at mærkes. Jeg køre selv nogle rimelig tunge programmer i baggrunden, men efter jeg har opgraderet til 8GB RAM + SSD, så har jeg ikke haft problemer med ydelsen.

Hvis man skal bruge VM (Virtual Machines) skal man nok satse på 8GB+. Det afhænger lidt af ens behov. Jeg har nogle gange selv en linux VM kørende, for at kunne teste mine ting i Linux. Men det er normalt kun simple ting jeg tester, som ofte kan klares fra et terminal vindue.

Mine nuværende specifikationer

Jeg har selv en 2år+ gammel bærbar med i3 CPU, som jeg selv har installeret Windows 10 på.

Før jeg fik SSD harddisk, kunne jeg se på joblisten, at harddisken køre på fuld tryk i lange perioder. Det skete eksempelvis lige efter computeren blev tændt, eller når Windows var ved at installere opdateringer. Jeg kunne løse nogle af problemerne ved at slå Søgeindeksering, SuperFetch og PreFetch fra, men det er selvfølgelig ikke ideelt.

Med de problemer jeg havde, der har det undret mig, at man overhovedet kan installere Windows 10 på mekaniske hard diske. Det er simpelthen for langsomt i mine øjne.

Det var kun i perioder jeg havde problemer. Når først alt var indlæst, så kørte computeren generelt ganske godt. Problemet var dog, at det skete alt for ofte, at Windows pludselig skulle indlæse eller opdatere noget, og så røg hard disk forbruget op på 100% i flere minutter ad gangen. Det kunne jeg ikke leve med.

RAM er vigtigere end man tror

Der var en gang hvor 4GB i RAM var rigeligt til at køre forskellige programmer, men i dag skal man altså helst ikke have meget mere end 1-2 programmer kørende, før en computer med 4GB begynder at blive langsom. Når computere løber tør for RAM, så vil den begynde at swappe på harddisken. Har man en mekanisk harddisk, som i forvejen er belastet, så vil det opleves helt ekstremt langsomt.

Hvis man har en mekanisk harddisk, men ikke har så meget RAM, så kan det både være billigere og mindre tidskrævende, at opgradere til 8GB i RAM. Det understøtter de fleste computere nok, og det skulle fjerne behovet for at swappe på harddisken.

Man har normalt ikke brug for mere end 8GB, med mindre man laver noget tungere arbejde, som eksempelvis billedebehandling, videoredigering eller har VMs kørende. Ofte vil man også kunne klare sig med 8GB her, men det kan være en god idé at købe lidt ekstra, hvis computeren understøtter det.

Jeg udskifter meget sjældent min computer, men har venner som har købt op til flere, i den tid jeg har haft min egen. Normalt vil jeg opgradere en computer frem for at købe en ny. Det er nemlig meget billigere.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Her er nogle af fordelene ved at være Linuxbruger, og hvordan du kommer igang med at prøve Linux på din computer. God fornøjelse.
  2. Mange af os kender det. Internettet bliver ubrugeligt imens Windows tvangs-opdateres, men sådan her kan du styre du båndbredde forbrug for Windows Update.
  3. Microsoft har droppet supporten på både Outlook Express og Windows Live Mail. Det kan vi ikke acceptere, så her finder du en alternativ, gratis e-mail klient til Windows.
  4. Få et hurtigt overblik over, hvorfor og hvordan du vælger en anden browser end Edge i Windows.

Flere i: Windows