Sådan Kommer du Igang med Linux

Her er nogle af fordelene ved at være Linuxbruger, og hvordan du kommer igang med at prøve Linux på din computer. God fornøjelse.

1456 visninger
d

Af. Jacob

Edited: 2022-01-12 17:48

Fordele ved at bruge Linux. Det er vildt.

Du kender måske nogen, som ivrigt har prædiket for dig om, hvor godt Linux er i forhold til Windows; og der er måske efterhånden noget om snakken; jeg har i hvert fald selv været bruger af Linux i mange år — det er stort set kun i forbindelse med mit studie til Multimediedesigner, at jeg har været tvunget til at have Windows installeret ved siden af Linux. Det kan du også godt gøre, helt uden problemer — det kan foregå i en såkaldt dual boot opsætning.

Ønsker du at komme i gang med Linux, så vil jeg klart anbefale Ubuntu udgaven. Der findes mange forskellige "pakker", kaldet distributioner, som altså er en samling af programmer til mange forskellige formål. Herunder vil der ofte være programmer til afspilning af video, fremvisning af fotos, foruden et helt skrivebordsmiljø. Traditionelt har Ubuntu længe brugt Unity brugerfladen, men er nu gået over til at bruge Gnome — selv bruger jeg for tiden KDE som mit skrivebordsmiljø.

Når først du har installeret en udgave af Linux, eksempelvis Ubuntu eller Linux Mint, så vil det ofte være relativt enkelt at skifte til et andet skrivebordsmiljø; typisk vil du blot skulle indtaste en enkelt kommando i et terminal vindue. Terminalen kan normalt nemt findes via søgefunktionen eller menuen i skrivebordsmiljøet, efter at du har installeret din valgte Linux distribution — der er masser af hjemmesider, som informere om hvilke kommandoer der skal indtastes.

Ubuntu er nok en af de mest brugervenlige udgaver af Linux, men der er også mange andre udgaver.

Hvis du ligesom mig ønsker et avanceret skrivebordsmiljø, så kan jeg også anbefale Kubuntu eller KDE Neon. Teoretisk set vil Kubuntu være mere mere stabilt end KDE Neon, men sidstnævnte vil være mere up-to-date med seneste software fra KDE. Jeg har det selv sådan lidt, at det næsten ikke kan gå for hurtigt med at få de sidste nye forbedringer, så jeg overvejer lidt at skifte fra Kubuntu til KDE Neon.

Hvis stabilitet er meget vigtigt, så vil Debian overgå alle førnævnte, dog på bekostning af, at køre lidt ældre versioner af software og dårligere hardware support.

Kubuntu kan hentes her: https://kubuntu.org/

KDE Neon kan hentes her: https://neon.kde.org/

Ubuntu kan hentes her: https://www.ubuntu.com/desktop

Debian kan hentes her: https://www.debian.org/

Fordelene ved at bruge Linux

Den største fordel ved Linux er nok, at man som bruger har bedre kontrol over systemet. Microsoft har igennem tiden svigtet deres brugere flere gange. Det er, blandt andet, kommet til udtryk igennem, at de har droppet support på, først Outlook Express og senere Windows Live Mail. Den nye mail applikation i Windows 10 er nemlig meget dårlig sammenlignet med brugerfladen på de gamle mail klienter. Det har jeg tidligere skrevet om her: Alternativ til Outlook Express og Windows Live Mail

Hvis du vil undgå den form for svigt, så er Open Source programmer et oplagt valg. Typisk vil de nemlig blive opdateret til at virke i nye versioner af Windows og/eller Linux.

En anden fordel er, at der ikke er indbygget reklame og tvungne opdateringer. I Windows 10 har der været eksempler på, at Microsoft har reklameret for deres Edge browser, hvis brugeren brugte en anden browser som eksempelvis Firefox eller Google Chrome.

Det er også en klar fordel, at mange open source programmer faktisk er bedre end de kommercielle alternativer. Det gælder eksempelvis for HandBrake (brugt til videokonvertering), og VLC Media Player (brugt til video og lyd afspilning); der findes endda også Windows versioner af disse programmer.

Linux er gratis! Det er nok den største fordel, udover at man har mere kontrol med sit system. Jeg vil ikke sige, Linux nødvendigvis er mere sikkert end Windows, men det er betydeligt svære at komme til at installere malware. Selv har jeg stort set ikke problemer med malware, fordi jeg aldrig installere ting, uden at vide hvad det er jeg installere. Jeg holder mig til kendte programmer, og undgår at klikke på hjemmesider jeg ikke kender. Det er meget enkelt. Næsten idiotsikkert.

I nogle distributioner af Linux vil du dog skulle indtaste et kodeord, hver gang du ønsker at opdatere eller installere ny software. Det har længe været en stor sikkerhedsmæssig fordel for linuxbrugere, men det betyder nødvendigvis ikke, at vi går helt fri; malware kan stadig blive sneget med ind.

Open Source er ikke en sikkerhedsmæssig fordel

At noget er Open Source er nødvendigvis ikke en sikkerhedsmæssig fordel; faktisk kan det have den helt modsatte virkning i nogle tilfælde, da det kan gøre det nemmere for ondsindede brugere at snige malware ind i et projekt.

Koden i Windows er ikke direkte open source, men så vidt jeg ved er dele koden tilgængelig for partnere og myndigheder; så teoretisk burde kildekoden i Windows være meget sikker. Vi skal huske på, at der også har været mange sikkerhedsproblemer i Linux igennem tiden.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Som studerende kan man spare mange penge, og Linuxbrugere kan i dag, stort set, de samme ting som Windows brugere; der er ulemper og fordele ved begge systemer.

Flere i: Linux