Mekanisk Harddisk Eller SSD Harddisk?

Skal du købe en SSD disk eller en gammeldags mekanisk harddisk? Og hvad kan du forvente af holdbarheden?

1224 visninger

Edited: 2017-06-28 23:57

Standard artikel billede, med Beamtic logo.

Et af de spørgsmål som os "nørder" kan slås med, er om vi skal købe en SSD harddisk frem for et gammeldags harddisk drev (HDD). De gamle mekanisk harddiske er meget billigere end SSD harddiske, og det er derfor fristende at købe en gammeldags harddisk, også selvom en SSD vil være meget hurtigere.

SSD diskene er dog også blevet en del billigere, og det kan altså have store fordele, at købe en SSD disk frem for en almindelig harddisk. Personligt vil jeg kun bruge de traditionelle harddiske til lager og backup, imens jeg vil vælge en SSD til at køre mit operativsystem og programmer fra.

120 GB burde være mere end rigeligt til almindeligt brug. Hvis man har spil på computeren, så skal man muligvis gå lidt højere op (tjek eventuelt specifikationerne på spillene).

Fordele ved SSD diske

Ydelse: Hvis man opgradere fra en mekanisk harddisk til en SSD harddisk, så kan det næsten føles som at få en ny computer. Computeren vil ikke kun starte hurtigere op. De programmer som er installeret vil også virke hurtigere, både ved opstart og afvikling.

Et system med SSD harddiske vil starte i løbet af få sekunder, eller enkelte minutter, hvorimod det tager længere tid med en gammeldags disk.

Støj: SSD harddiske er næsten lydløse, hvorimod gammeldags diske næsten hele tiden vil komme med lyde, imens de er i brug. Særligt i Windows 10, hvor der er flere baggrunds-services som periodisk bruger harddisken, selv når man ikke laver noget på computeren.

Varme: SSD diske udvikler mindre varme end almindelige harddiske, hvilket kan betyde, at blæseren i en bærbar computer ikke behøver arbejde lige så meget.

Energibesparelse: En SSD har ingen bevægelige dele ligesom en gammeldags harddisk, og skal ikke bruge energi på at "starte op". Det betyder at batteriet i en bærbar computer vil holde længere. Hvis samtidig den får computeren til at udvikle mindre varme, så blæseren ikke behøver køre så meget, så kan det have en endnu større betydning.

Energibesparelse: Holdbarheden er større på SSD harddiske, da de kan tåle meget mere end de gamle harddiske. Har man en bærbar computer kan det ligeledes være en fordel, da en SSD vil være mere robust, og ikke være lige så følsom overfor stød.

Holdbarhed på SSD harddiske

En af de ting, som har bekymret mange, er at holdbarheden på SSD diske er blevet omtalt som værende dårligere end hos de traditionelle harddiske. Det passer dog ikke helt, og man kan dermed med fordel købe en mindre SSD til operativsystem og programmer, og så bruge de mekaniske diske til lager og backup.

Man kan godt regne med, at en SSD vil holde i flere år, før den begynder at vise tegn på problemer. Selvfølgelig vil der være undtagelser, men det er der også med mekaniske diske. Generelt vil man sandsynligvis udskifte computeren før harddisken begynder at give problemer. Det er dog stadig vigtigt, at man tager backup af vigtige data. Eksempelvis kan man uploade det til DropBox, eller en anden fil-hosting service.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Almindelige årsager til fast-frysninger på en computer, inklusiv skærm og mus.
  2. Hvis du har en mekanisk harddisk, så skal du overveje at købe en SSD. Har du kun 4GB i RAM, så skal du opgradere til mindst 6-8GB.
  3. En langsom computer kan ofte gøres betydeligt hurtigere ved at foretage enkelte ændringer eller opgraderinger.

Flere i: Computer Optimering