Skærm Og Mus Fryser Fast

Almindelige årsager til fast-frysninger på en computer, inklusiv skærm og mus.

8647 visninger

Edited: 2021-04-09 11:47

De mest almindelige årsager til at skærmen fryser fast, og du må slukke og tænde for computeren er normalt relateret til overophedning eller problemer med grafikkortet. Det er kun sjældent, at det er software relateret – det skyldes at nyere operativsystemer generelt køre meget stabilt. Dvs. Når endelig et program eller spil crasher, så kan du normalt stadig få forbindelse til operativsystemet, uden at du behøver at genstarte.

Hvis det er et softwarerelateret problem, så kan det ofte spores til grafikkortdriverne.

Støv, og andet skidt, kan også føre til overophedning, særligt hvis du har haft din computer længe, og aldrig har renset den for støv – dog kan det være en dårlig ide at støvsuge den, da det kan skade komponenter i computeren, det er derfor vigtigt, at man er forsigtig når man rengøre for støv.

Det kan endeligt – meget sjældent – også være en fejl i selve bundkortet eller biosen, som kan resultere i, at en computer bliver ustabil; her kan det nogle gange hjælpe at opdatere biosen.

Hvad du kan gøre

Du kan selvfølgelig kontakte en PC reparations forretning, og få dem til at kikke på problemet – men det kan hurtigt blive dyrt – derfor vil det være en fordel, hvis du selv kan fikse problemet.

Hvis du får foretaget en test eller reparation ude, så bør reparationsstedet være opmærksomme på, at der kan være temperaturforskelle på test-lokalet og det rum computeren normalt befinder sig i – og derfor vil varmerelaterede problemer måske ikke bliver opdaget ved en overfladisk test. Her skal der testes mere grundigt.

Du kan også selv teste nogle ting, men det kan godt tage lang tid at lokalisere fejlen på egen hånd, særligt hvis man ikke har tidligere erfaring med fejlsøgning.

Varmerelaterede problemer

Sådan lokalisere du varme-relaterede fejl.

Hvis det er muligt, så forsøg at placer computeren et sted, hvor der er koldt, imens du tester; eksempelvis i en tør kælder – opstår problemet så stadigvæk, er det sandsynligvis ikke relateret til overophedning. Opstår det først senere end normalt, kan det godt tyde på, et overophedningsproblem.

Der findes også programmer, der kan måle temperaturen, men det kan du ikke bruge til meget, hvis du ikke i forvejen kender maximum temperaturen for de forskellige komponenter. Du vil ofte kunne finde disse oplysninger på producentens hjemmeside for enkelte komponenter.

GPUZ og CPUZ er eksempler på nogle populære gratis programmer til Windows.

Du kan også prøve at under-clocke dit grafikkort, da det nogle gange vil have den effekt, at du undgår overophedning af grafikkortet. Hvis det hele fryser fast, kan der nemlig være tale om overophedning.

Grafikkort og Drivere

Det kan nogle gange hjælpe, at opdatere til de sidste nye grafikkortdrivere; men det kan omvendt også være, at der findes en gammel driver, som ikke har problemet.

Hvis eksempelvis problemet først er opstået efter en opdatering af driverene, så kan man også prøve at gå tilbage til den forrige driver.

Du kan også prøve at udskifte grafikkortet – men selvfølgelig kan det blive dyrt, så det er bedst, hvis du kan udelukke andre problemer først.

I Windows 10 kan det være svært at gå tilbage til tidligere driver-versioner, da mange driver bliver opdateret automatisk igennem Windows update. Det kan dog stadig lade sig gøre – normalt kan du downloade tidligere driver-versioner fra internettet, og så installere dem, efter du har afinstalleret en given driver i systemet. Det gælder her om, at blokere den pågældende driveropdatering i Windows update, for at undgå, at problemet opstår igen.

Overclocking

Ofte vil en overclockket computer kunne give samme symptomer, det gælder også dem som fra fabrikkens, eller computerbyggerens side, er overclocket. Der har været, og er måske stadig, enkelte PC producenter som overclocker - men brugerne har så oftest også købt deres udstyr, vel vidende, at der er blevet pillet ved det.

Både CPU og Grafikkort kan give fastfrysninger, hvis overclockningen er ustabil. Det kan eksempelvis nemt ske at en overclocket computer - som ikke er ordenligt kølet - bliver ustabil om sommeren, fordi der er varmere end på andre tidspunkter af året.

Problemer med hukommelsen

I nogle tilfælde kan et defekt RAM-modul også være årsag til, at en computer pludselig fryser fast. Typisk vil det ske på bestemte tidspunkter, efterhånden som hukommelsen bliver fyldt op.

For at teste, om det er det, som er problemet, kan man afprøve RAM-modulerne enkeltvis i computeren. Hvis problemet kun opstår imens ét af modulerne sidder i, så kan det være, at det pågældende modul er defekt og skal udskiftes.

I sjældne tilfælde kan to eller flere moduler være defekte, og så kan det være sværre at vurdere, om problemet skyldes et defekt hukommelsesmodul. Der findes dog også programmer, som kan hjælpe med at teste hukommelsen, uden at du behøver at afprøve modulerne enkeltvis.

Virus og andet Malware

Der er sjældent tale om decideret Malware hvis en computer pludselig fryser fast; det skyldes ganske enkelt, at malware udviklerne ikke vil have gavn af, at fastfryse hele computeren. Det kan selvfølgelig godt være, at det er årsagen, men det ville være dumt, at mistænke malware som noget af det første.

Der kan nærmere være tale om, at du har for mange start-programmer. Dvs. Programmer som er indstillet til, at strarte op når din computer bliver tændt. Her er det vigtigt, at du fjerner alle de programmer, som ikke skal bruges.

Hvis du har Windows 10, så kan du også med fordel afinstallere Antivirus og FireWall programmer, da Windows har sit eget indbyggede sikkerhed, som langt hen ad vejen fungere ganske godt.

Har du brug for hjælp? Tilslut dig vores Facebook gruppe:

ComputerNørderne på Facebook

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Hvis du har en mekanisk harddisk, så skal du overveje at købe en SSD. Har du kun 4GB i RAM, så skal du opgradere til mindst 6-8GB.
  2. En langsom computer kan ofte gøres betydeligt hurtigere ved at foretage enkelte ændringer eller opgraderinger.

Flere i: Computer Optimering