Ved at bruge denne side acceptere du brugen af cookies.

Læs mere

Del via:

Skærm Og Mus Fryser Fast

Almindelige årsager til fast-frysninger på en computer, inklusiv skærm og mus.

Redigeret: 2017-06-25 19:22

De mest almindelige årsager til, at skærmen fryser fast, og du må slukke og tænde for computeren - er normalt relateret til overophedning, eller problemer med grafikkortet. Det er kun sjældent, at det er software relateret - det skyldes at nyere operativsystemer generelt køre meget stabilt. Dvs. Når endelig et program eller spil crasher, så kan du normalt stadig få forbindelse til operativsystems.

Hvis det er software relateret, så kan det normalt spores til grafikkort driverne.

Støv og andet skidt kan også føre til overophedning, særligt hvis du har haft din computer længe, og aldrig har renset den fra støv - dog kan det være en dårlig ide at støvsuge den, da det kan skade komponenter i computeren.

Det kan endeligt - meget sjældent - også være en fejl i selve bundkortet eller biosen, som resultere i at computeren bliver ustabil - her kan det nogle gange hjælpe at opdatere biosen.

Hvad du kan gøre

Du kan selvfølgelig kontakte en PC reparations forretning, og få dem til at kikke på problemet - men ofte er der tale om temperatur forskelle på test-lokalet og det rum computeren normalt befinder sig i, derfor vil du kunne opleve at varme-relaterede problemer måske ikke bliver opdaget.

Du kan også selv teste nogle ting, men det kan godt tage lang tid at lokalisere fejlen, særligt hvis man ikke har tidligere erfaring med den slags.

Varme Relaterede Problemer

Sådan lokalisere du varme-relaterede fejl.

Hvis det er muligt, så forsøg at placere computeren et sted hvor der er koldt når du tester, eksempelvis i en kælder - opstår problemet så igen, er det sandsynligvis ikke relateret til overophedning. Opstår det først senere end normalt, kan det godt tyde på et overophednings problem. Der findes også programmer der kan måle temperaturen, men det kan du ikke bruge til meget, hvis du ikke i forvejen kender max temperaturen for de forskellige komponenter. GPUZ og CPUZ er eksempler på nogle populære gratis programmer til Windows.

Du kan også prøve at under-clocke dit grafikkort, da det ofte drejer sig om en overophedning af grafikkortet, hvis det hele fryser fast.

Grafikkort og Drivere

Det kan nogle gange hjælpe, at opdatere til de sidste nye grafikkort drivere - men det kan omvendt også være, at der findes en gammel driver som ikke har problemet, hvis eksempelvis det er noget pludselig opstået, efter en opdatering af driverene.

Du kan også prøve at udskifte grafikkortet, men det er bedst at gøre efter varme relaterede problemer er blevet udelukket som værende årsagen.

Overclocking

Ofte vil en overclocket computer kunne give samme symptomer, det gælder også dem som fra fabrikkens, eller computer byggerens side er overclocket. Der har været, og er måske stadig, enkelte PC producenter som overclocker - men brugerne har så oftest også købt deres udstyr vel vidende, at der er blevet pillet ved det.

Både CPU og Grafikkort kan give fast frysninger, hvis overclockningen er ustabil. Det kan eksempelvis nemt ske at en overclocket computer - som ikke er ordenligt kølet - bliver ustabil om sommeren, fordi der er varmere end normalt.

Virus og andet Malware

Der er sjældent tale om Malware hvis en computer pludselig fryser fast, det skyldes ganske enkelt, at malware udviklerne ikke vil have gavn af, at fastfryse hele computeren. Det kan selvfølgelig godt være, at det er årsagen, men det ville være dumt, at mistænke malware som noget af det første.