Ved at bruge denne side acceptere du brugen af cookies.

Læs mere

Del via:

Malware

Malware er en betegnelse for forskelligt software, som er lavet med ondskabsfulde hensigter.

Redigeret: 2017-06-25 18:46

Malware er en fælles betegnelse for skadelig software. Det kan være små programmer, som er lavet for enten at udnytte en bruger, skaffe sig uautoriseret adgang til et system, eller ødelægge en brugers computer. Osv. Det findes mange typer af Malware, nogle af dem går også under betegnelserne: Adware, Virus, Trojan, Keylogger, og randsomware.

Malware i Windows

Der findes forskellige programmer, som kan fjerne Malware i Windows. På det seneste har Windows også fået indbygget sikkerheds funktioner, så det derved er blevet sværere at inficere et Windows system. Det har ellers længe været et stort problem, at man skulle købe et adskilt program fra tredjepart, for at beskytte computeren, eksempelvis imod virus. Oftest har det været et abonnement man skulle betale til hvert år, leveret af en tredjepart.

Malware i Linux

Der har endnu ikke været et eneste eksempel på udbredt Malware i Linux systemer. En del af årsagen skal findes i, at programmer normalt ikke har root adgang. Af samme grund findes der ikke rigtigt antivirus til Linux systemer.

Linux systemer er generelt meget mere sikre, da de normalt kræver et administrator-kodeord, hver gang ændringer bliver forsøgt foretaget på systemet, og derfor er Linux altså ikke udsat for Malware i samme grad som Windows har været det.

Nogle Linux distributioner inkludere værktøjer til at blokere for adgang fra bestemte IP adresser eller porte. Der er eksempelvis ufw (uncomplicated firewall) i Ubuntu.