Klikkende harddisk

Klik-lyde fra en harddisk kan være tegn på, at harddisken snart vil gå istykker.

1031 visninger

Edited: 2017-06-25 19:21

Jeg har nogle gange oplevet at have en klikkende harddisk som ikke vil starte. Noget af det eneste som har hjulpet, er at slukke og tænde for den nogle gange, hvorefter den så er begyndt at virke igen. Men pas på med at slukke for harddisken hvis først du har fået gang i den, da du så risikere, at det bare vil være sværere at få gang i den næste gang.

Generelt er det et dårligt tegn når en harddisk begynder, at komme med klik lyde. De gange jeg selv har oplevet det, er der ikke gået længe før disken er holdt op med at fungere - dog lader det til, at når først man har fået gang i disken, så kan den sagtens fungere uden problemer indtil der så bliver slukket for den igen - hvorefter det kan blive svært, at få gang i disken igen.

Smid disken i Fryseren

Den er skam god nok. Jeg har selv, efter en disk tilsyneladende ikke vil starte, formået, at få startet den op efter en kort tur i fryseren, (en halv til 1 time måske). Det er et nyttigt trick, hvis lige man skal redde noget data, og man ikke har andre muligheder.

Men vær forsigtig med fugt og kondens, pak evt disken ind i en plastikpose før du lægger den i fryseren. Brug den ikke direkte i computeren bagefter, men brug i stedet en kontroller fra en ekstern harddisk, eller en som du kan købe specifikt til formålet.

Ikke-farlige klik-lyde fra harddisken

Der lyder normalt nogle små lyde fra mekaniske harddiske, når der læses og skrives på drevet, som kan minde lidt om klik-lyde. Det man skal være opmærksom på, er hvornår lydene opstår, og om de er anderledes end hvad man normalt har kunne høre. Hvis der er et alvorligt problem med harddisken, så lyder der gerne meget karakteristisk: "klik, klik, klik, klik, klik...". Hvorefter du normalt ikke kan tilgå dine data igen, det sker typisk når du tænder disken eller computeren. Her kan en tur i fryseren muligvis give tid til, at man kan få taget backup fra disken.

Sådan undgår du at miste data

Du kan nemt undgå at miste data ved harddisk nedbrud. Selv foretrækker jeg at uploade alt det vigtigste til eksempelvis DropBox, eller anden fil-hosting udbyder, og derved undgå at miste mine data, i tilfælde af at en disk pludselig går i stykker.

Generelt holder harddiske ellers meget længe, gerne i mere end 5år, før du kan opleve problemer. Nogle er selvfølgelig altid uheldige, men harddiske holder faktisk meget godt. SSD harddiske skulle være endnu mere holdbare end de gamle mekaniske harddiske.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Almindelige årsager til fast-frysninger på en computer, inklusiv skærm og mus.
  2. Hvis du har en mekanisk harddisk, så skal du overveje at købe en SSD. Har du kun 4GB i RAM, så skal du opgradere til mindst 6-8GB.
  3. En langsom computer kan ofte gøres betydeligt hurtigere ved at foretage enkelte ændringer eller opgraderinger.

Flere i: Computer Optimering