Verdens Byggesten er Atomer

Her kan du læse om atomer og deres opbygning.

1065 visninger

Edited: 2017-06-13 06:26

Alt ting: dyr, planter og grundstoffer, består af små byggesten, som vi kalder for atomer. Hvis vi forstiller os et lille stykke metal, som vi bliver ved med, at dele i mindre stykker, så kan vi ikke bare blive ved med, at dele metallet i en uendelighed; den mindste del vi kan nedbryde metallet til, kalder vi et atom, men også atomet består af endnu mindre dele.

Atomets opbygning

Atomet består af tre forskellige mindre partikler kaldet, neutroner, protoner og elektroner. Elektronerne er negativt ladet, protronerne er positivt ladet, og Neutronerne er neutrale.

Atomet har en Atomkerne og nogle skaller, det er i kernen neutronerne og protonerne findes, og i skallerne findes elektronerne.

Der er i et atom normalt lige så mange protoner som der er elektroner, hvilket vil resultere i en neutral ladning, da de negativt ladet elektroner ophæver den positive ladning fra protonerne i kernen. Det er dog muligt at have atomer som er positivt og negativt ladet, dem kalder vi for ioner.

Grundstoffer

Et grundstof er et stof som består af en slags atomer, eksempelvis Jern. Der findes dog mange forskellige grundstoffer i naturen; alle kendte grundstoffer bliver listet i en slags tabel kaldet det periodiske system.

Metallet som vi brugte i eksemplet tidligere kunne eksempelvis være Jern, som har fået tildelt det kemiske symbol Fe i det periodiske system.

Et stof er først et grundstof, når det ikke kan deles til mindre dele. Eksempelvis er salt ikke et grundstof, men derimod en kemisk forbindelse imellem Natrium og Klorid (NaCl).

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Nukleoner er partikler som findes i kernen på atomer.
  2. En fællesbetegnelse for grundstoffer med varierende antal af kernepartikler.
  3. En teoretisk forklaring til elektroner, som er de mindre partikler der findes i atomer.
  4. Ioner er atomer, som enten har optaget, eller afgivet elektroner.

Flere i: Atomer