Udledning af kapitalfremskrivningsformlen
En forklaring på hvad der menes med at udlede, med udgangspunkt i kapitalfremskrivning.

Edited: 2018-01-21 05:01
Det kan være at din lære, har givet dig opgaven, at "udlede" kapitalfremskrivningsformlen. Egentlig er opgave beskrivelsen ikke tilstrækkelig, fordi der kan menes flere ting med at "udlede" afhængig af sammenhængen, og derfor burde man i skolerne, ligge større vægt på, at skrive gode opgavebeskrivelser.
Med at udlede menes der egentlig bare, at man skal forklare hvordan en formel anvendes, og hvad de forskellige variabler repræsentere. Hvis vi eksempelvis tager formlen for kapitalfremskrivning, så skal vi henholdsvis forklare hvilke variabler, som repræsentere startkapitalen, slutkapital, renten, og så kan vi selvfølgelig også komme ind på fremskrivningsfaktoren, og hvordan denne kan udregnes, ud fra renten.
Udledning af kapitalfremskrivningsformlen
Vi vil ikke vise præcis hvordan du skal fremlægge stoffet, men artiklens hensigt er også primært, at give dig en idé om, hvad du skal fremlægge.
- K(n) = Slutkapital efter et bestemt antal terminer (også kaldet intervaller)
- K(0) = Startkapitalen, eller det beløb som bliver indsat på en konto.
- r = Renten, omregnet til decimal, Dvs.: en rente på 5% udregnes ved at dividere med 100 r = 5/100
- F = Fremskrivningsfaktoren, bliver udregnet ved at trække en fra, eller ligge en til renten, dvs.: f = 1+r
Udover det, så kan du også komme ind på, hvordan man finder antallet af terminer, for at opnå en bestemt slutkapital, og selvfølgelig også de andre variabler.
Eksamen i Mundtlig matematik
Til Mundtlig matematik, hvor der lægges vægt på "udenadslære", kan man hurtigt gå i stå til eksamen, hvis man ikke har forberedt sig ordenligt. Det kræver nok for mange, at de arbejder med at indøve en rutine med de forskellige formler, så de kan dem udenad til eksamen – og altså ikke så meget at de rent faktisk øver deres fremlæggelser.
Fortæl os hvad du tænker: