Referat af Dan Turèll's: MORD I MARTS

Et referat af kriminalromanen MORD I MARTS skrevet af Dan Turèll.

2806 visninger

Edited: 2017-09-02 20:21

Download opgaven som:

7z pakket format, (kan pakkes ud med gratis-programmet 7-zip).

Måske ikke det bedste referat jeg har skrevet, men jeg får startet med titlen på bogen, nævnt genren og navnet på forfatteren, samt tidspunkt for handlingen.

Som en del af min 2-årige HF, skulle jeg vælge en bog at læse, det såkaldte 2. selvvalgte værk. Opgaven var efterfølgende, at skrive et referat og så fremlægge for hinanden i små grupper. Vi skulle også fortælle, hvad der var det særlige ved bogen.

Desuden skulle vi finde et par citater fra teksten, som dokumentation for vores læsning. Citaterne og det særlige ved bogen, valgte jeg at flette sammen i et afsnit.

Referat

MORD I MARTS er en kriminalroman skrevet af Dan Turèll og udgivet I 1983. Handlingen finder sted på Frederiksberg I københavn over 1-3 dage, hvor en kunsthandler er blevet myrdet i hans køkken.

En avis af en slags, i bogen kun omtalt som bladet, modtager et anonymt tip igennem en kampagne: ”sig det til bladet”. Brevet havner i hænderne på bladets egen freelance journalist-detektiv, som alligevel ikke har andet at lave, og derfor tager kontakt til hans gamle ven, politiinspektør Ehlers, som sætter en større efterforskning i gang. Det opdages hurtigt at Eric er blevet myrdet i sin luksuslejlighed på Frederiksberg – med kniv i ryggen – og herefter går journalist-detektiven og Ehlers i gang med at opklare mordet. Undervejs når der at finde yderligere 2 mord sted, en kunstanmelder på bladet og en maler med forbindelse til Eric Liljencrone.

Det særlige ved bogen

Jeg'et bære tydelige præg af Dan Turéll's ekstreme sætningskonstruktioner, og det har til tider en humoristisk virkning. Man kan dog også blive træt af, at læse igennem Jeg'ets lange monologer, som flere gange kun synes at være brugt som ligegyldigt udfyldnings materiale. Eks. Fra S. 71: ”Som mine flittige fingre prikkede ned på Mavis' trykknaptelefon – uden for enhver tvivl en af byens travleste, sladder-journalister taler altid i telefon...”.

Hele historien fortælles fra Jeg'ets synsvinkel – bliver jeg'et sat ud af spillet. Eks. Ved at besvime. Vil læseren opleve et hop i tiden. Eks. S 188: ”Du besvimede igen, sagde han. Dit sår var lidt værre end vi havde troet.”

Vigtige karakterer i rækkefølge

Nogen vil måske kunne bruge lidt info om karakterene, jeg har ikke nævnt dem alle, men kun dem der forekom vigtigst i forhold til historien.

 1. Jornalist-detiktiv: ”Jeg'et”
 2. Ehlers: Politiinspektør.
 3. Kaspersen: Ehlers' højre hånd
 4. Otzen: Redaktør på bladet.
 5. Cortzen: Advokat.
 6. Eric Liljekrone: Myrdet i hans eget luksuskøkken – med kniv i ryggen.
 7. Irene Liljekrone: Søster til køkkengulvsdekorationen.
 8. Villy 'Marcus' Fontana: Talentløs maler og bøsse. Bliver myrdet.
 9. Moritz: Kunstanmelder på bladet. Bliver myrdet.

Fortæl os hvad du tænker:

 1. Et eksempel på en opgavebesvarelse til en opgave om, at skrive en introducerende artikel om danskhed.
 2. Analyserende artikel om novellen Køjesenge, skrevet af Katrine Marie Guldager.

Flere i: Artikelskrivning