Overpersonal synsvinkel

En forklaring på den overpersonalle synsvinkel.

999 visninger

Edited: 2017-09-02 15:34

Når vi arbejder med en Overpersonal synsvinkel i Dansk, så er der tale om, at læseren ser mere end personerne i historien gør.

Den Overpersonalle synsvinkel viser sig i fortællerstilen, og er således bestemt ud fra de detaljer, som bliver afsløret af fortælleren i teksten.

Fortælleren kunne eksempelvis afsløre hvem morderen er, før de involverede personer i historien, selv kommer til at vide det.

Afsløringen finder altid eksplicit sted. Det vil sige, at der vil være detaljer i teksten, som tydeligt bestemmer synsvinklen, og som altid bliver serveret tydeligt for læseren.

Bestemmelse af synsvinkel

For at man kan bestemme synsvinklen præcist, skal man bemærke detaljer i teksten, som har med synsvinklen at gøre, og som taler for, en bestemt synsvinkel.

Man vil sommetider kunne finde argumenter for flere forskellige synsvinkler i en tekst. Her er det vigtigt, at man bevare overblikket over teksten som helhed. Eventuelt kan man læse teksten flere gange, indtil man er blevet sikker nok til, at kunne fastslå hvilken synsvinkel, som er blevet brugt.

Det er ofte noveller, man bliver bedt om at analysere i skolen. Heldigvis er noveller normalt meget korte, så med lidt vilje, er det altså ikke en helt uoverskuelig opgave.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Hvordan du lettest analysere en novelle, eller anden relevant tekst.
  2. En novelleanalyse af Det første møde, måske den kan være til hjælp for andre som analysere samme novelle.
  3. En analyse af novellen Hun snød mig til sidst.
  4. Følgende er en analyse jeg foretog af As breve på min skole, måske kan den være til hjælp for andre.
  5. Analyserende artikel om novellen Køjesenge, skrevet af Katrine Marie Guldager.

Flere i: Novelleanalyse