I gang med Mood boards

Inden for grafisk design bruger man ofte moodboards til at illustrere forskellige designs. Her kan du lære mere om design og brugen af moodboards.

1346 visninger

Edited: 2018-01-16 17:58

Et moodboard (eller mood board) bliver brugt til, at præsentere en en bestemt stil, som man ønsker at arbejde med inden for grafisk design. Selve boardet består af forskelligt materiale, som man har indsamlet. Det kan eksempelvis være små tekststykker og billeder fra internettet.

Man kan bruge mood boards til, at vise hvordan to stilarter adskiller sig fra hinanden, eller til at give et groft præg af, hvilken stil man ønsker at gå efter med et design. Moodboardet adskiller sig fra et Style Tile på den måde, at et Style Tile vil være mere detaljeret, og tættere på et færdigt design-koncept.

Mood boards kan, sammen med style tiles, være en vigtig del i en design proces, som blandt andet medvirker til, at man undgår misforståelser og fejl kommunikation mellem klient og designer.

Hvorfor bruge mood boards?

Vi kan bruge mood boards, når der er flere mennesker som arbejder på det samme design. Det kan gøre det mere tydeligt for den enkelte designer, hvilken stil de skal arbejde indenfor. Det kan også være nyttigt, hvis en anden designer senere overtager ens arbejde.

Vi kan også præsentere vores mood board til klienter, som så kan give deres feedback, inden vi går videre med at vælge den endelige stil eller det endelige udtryk. Man kan ofte opleve, at en klient har svært ved, at fortælle præcis hvad de ønsker, og i den slags tilfælde kan mood boards være en hjælp.

Efter vi har valgt stil og udtryk med vores mood board, kan vi lave et Style Tile, hvilket vil kommunikere udtrykket for det endelige design. En designer kan bruge et Style Tile som retningslinjer til, hvordan et mockup, eller en endelig side skal designes.

Udvælgelse af materiale til moodboard

Når det kommer til valg af materiale, så kan man med fordel søge efter det online. Til inspiration kan man søge på forskellige stilarter og design teknikker. De billeder man finder, skal bruges til at give et "indtryk" af det design, som man i sidste ende vil opnå.

Udover billeder, så kan man også inkludere små tekststykker, til at give et præg om det typografiske udtryk man ønsker at opnå. Det kunne være små tekststykker skrevet med forskellige fonte, som passer til det udtryk man udvikler.

Det kan også være en god ide, at inkludere beskrivende ord om designet. Eksempelvis:

  • Moderne
  • Gammeldags
  • Sjov
  • Alvorlig
  • Præsenterende

Design af moodboards

Der findes ikke faste regler for, hvordan man designer et mood board, eller hvilke programmer man bruger til det. Man kan endda lave "analoge" boards med papir og udklip fra forskellige blade eller bøger.

Når man har indsamlet sit materiale skal det hele sættes sammen, det kan man eksempelvis gøre i Gimp eller Photoshop. Det vigtige her er ikke, hvilket program som anvendes, men at man er tryg ved de værktøjer man selv bruger.

Et eksempel på et mood board, som kan bruges til inspiration, kan ses nedenfor:

Eksempel på et moodboard

Et mood board kan godt inkludere farver, men fortæller nødvendigvis ikke hvad farverne skal bruges til. Det kan være en ulempe senere, hvis farverne viser sig, ikke at fungere godt til tekst og links på en hjemmeside.

Man kan også eksperimentere med billeder som baggrunde, det vigtige er, at man bevare en god læsbarhed på sin tekst, hvilket kan være svære med billeder som baggrund.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Der er flere måder at indsætte billeder på i HTML, her kan du læse om nogle af dem.
  2. Sådan styrker du dit design med hover-effekter i CSS.
  3. Når man laver links i HTML er der en række overvejelser man bør gøre sig, læs hvilke her i artiklen.
  4. Hvordan man skriver nyttige kommentarer, når man koder HTML.
  5. GDPR.. Fra notifikationer til indholds-blokerende popups og cookie-walls.

Flere i: Webdesign