Interviews og Videoproduktion

Hvordan man laver et godt videointerview med enkle værktøjer.

775 visninger

Edited: 2017-09-30 22:28

Interviews er et vigtigt redskab til at videreformidle information eller skabe en god nyheds-historie. I vores digitale tidsalder har vi mange værktøjer til rådighed, når vi skal lave et interview. En af de mest almindelige er videokameraet. Men vi har også mulighed for, at tilsende en række spørgsmål via e-mail, eller vi kan starte en online chat med IP (interview personen).

Når man laver et video interview, skal man være ekstra opmærksom på den tekniske del. I dag er det forholdsvist nemt at opnå en tilfredsstillende billedekvalitet. Men lyd-kvaliteten kan stadig være et problem for mange. Hvis man bruger lyden fra kameraet, så vil det sjældent blive særlig godt. Selv hvis man sørge for, at foretage interviewet i et rum uden baggrundsstøj. Det kan være, at der optræder en "susen" eller "dåse"-agtig forstyrrelse i lyd-optagelsen. For at undgå det, kan man benytte en dedikeret lyd-optager.

Teknikdelen af video interviewet

Lyden er noget af det vigtigste i et interview. Selvfølgelig skal man så vidt muligt både sikre god lyd- og billede kvalitet. Men hvis man ikke kan høre, hvad der bliver sagt i videoen, så vil ens interview ikke opfylde formålet med, at videreformidle informationen fra IP. Med billede-delen kan man være mere tolerant, selvom den som udgangspunkt også bør være af høj kvalitet.

I dag kan man med fordel anskaffe en lille mikrofon, som kan sættes fast på interview personen (IP), men man kan også anskaffe en dedikeret lydoptager. Her vil Zoom H1 være i den billige ende, og faktisk give utrolig god lyd-kvalitet.

Der findes også mere professionelle optagere, som man kan tilslutte op til flere mikrofoner på. Men i de fleste tilfælde vil det være unødvendigt. Selvfølgelig vil lydkvaliteten på Zoom H6 nok værre noget højere, men igen, så vil selv den billigste dedikerede optager, ofte være bedre end at bruge lyden råt fra kameraet. Man bør også anskaffe en klips-mikrofon, som kan tilsluttes, da det vil øge fleksibiliteten for optagelsen.

Til selve videooptagelsen skal man sørge for, at medbringe minimum et stativ og et kamera. Det er vigtigt, at man lære at betjene kameraet, og tjekker om kameraet passer til stativet, inden man tager afsted. Det kan ikke nytte noget, at man spilder IPs tid, ved at møde op på stedet, og så man ikke kan bruge det udstyr, man har taget med. Eller optagelserne bliver dårlige, som resultat af, at man indstiller kameraet forkert.

Grænseoverskridende at filme

Det kan være grænseoverskridende både at lave interviews og lave dækbilleder. Særligt i starten, og det vil det nok være for mange, indtil de kommer i rutine med det. Nogen vil måske aldrig rigtigt føle sig helt komfortable med situationen.

Der er ikke så meget andet at gøre, end at kaste sig ud i det alligevel. Vær forberedt på at der kan opstå nogle akavet situationer. Sådan er det bare, når man har med mennesker at gøre.

Det kan eksempelvis være, at man løber tør fra spørgsmål at stille. Eller det kan være, at den man interviewer svare akavet, eller bliver irriteret eller fornærmet over noget man spørge om.

Det kan hjælpe, at give den man interviewer en briefing til hvordan de skal svare. Hvis eksempelvis man spørge: Hvordan var din barndom?, så er det selvfølgelig vigtigt de svare med at gentage subjektet i sætningen. Dvs. De skal helst svare med: Min barndom var.... Det vil både være med til, at gøre redigerings processen nemmere, og gøre interview situationen mindre akavet for den som stiller spørgsmålene.

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Hvordan man laver gode dækbilleder til brug i videoproduktioner.

Flere i: Videoproduktion