Videoproduktion: Dækbilleder (b-rolls)

Hvordan man laver gode dækbilleder til brug i videoproduktioner.

3147 visninger

Edited: 2018-01-20 15:42

Dækbilleder, eller b-rolls er små videoklip af ca 10 sekunders varighed (men også gerne længere), som optages med det formål at underbygge en historie eller et budskab. Det mest normale er, at et dækbillede er relevant i forhold til historien. Men det afhænger selvfølgelig af, hvad man ønsker at udtrykke med det.

Hvis man optager i et gartneri, kunne man eksempelvis fange nogle korte sekvenser, af folk som arbejder med planterne. I en sådan situation er det lidt svært, at lave flere takes. Men man kan så optage flere klip, som indeholder mere af det samme. I redigerings processen kan man vælge de bedste, og slette det man ikke vil bruge.

Det perfekte dækbillede

Når man optager dækbilleder er det vigtigt, at man giver sig god tid. Man kan med fordel optage et dækbillede flere gange, med flere forskellige indstillinger, indtil man opnår et tilfredsstilleinde resultat. Hellere optage for mange end for lidt. Det gør heller ikke noget, at man filmer noget, som man ikke har planlagt. Man kan ofte blive inspireret on-location, og man ved ikke altid, om man vil få brug for ekstra materiale.

Det kan være, at selve optagelserne har nogle uheldige eller dårlige passager, men hvor lyden ikke fejler noget. Her kan man med stor fordel gøre bruge af sine dækbilleder, og det er derfor vigtigt, at man optager en hel masse. Det gør sig særligt gældende i enkelt-kamera produktioner.

Der findes mange måder, at lave dækbilleder på, og der er derfor ikke en færdig opskrift på hvordan de skal optages. Dog er der nogle fundamentale ting, som kan gøre at det færdige resultat, aldrig vil blive helt dårligt. Først er der selvfølgelig alle de grundlæggende ting. Som eksempelvis ikke at filme i modlys (med mindre man gør det bevidst, for at opnå en speciel effekt). Og så er der de ting, som vedrøre selve processen. Eksempelvis at sørge for, at tage flere takes (optage flere gange) af samme dækbillede.

Gem- og genbrug b-rolls

Man kan uden problemer anvende det samme dækbillede i flere forskellige optagelser, men man skal bare være opmærksom på, hvad det kan have af konsekvenser. Eksempelvis kan det ændre på budskabet, hvis en person genkender et dækbillede og kæder det sammen med budskabet i en anden video. Men målgruppen er ikke altid den samme, og mange vil derfor ikke vide, at man har brugt et billede før. Det gælder om, at begrænse sine egne omkostninger, herunder den tid man bruger. I mange tilfælde er dækbillederne ikke afgørende, og man vil derfor godt kunne genbruge dem.

Det handler ikke om, at lave noget som er perfekt. Men hurtigt at lave noget, som effektivt bringer et budskab videre, og som forhåbentligt kan indbringe et overskud.

Det vil nok være det billigste, at købe nogle store harddiske til opbevaring af optagelser. Alternativt, hvis man har råd til det, kan man benytte cloud-tjenesterne, eller opsætte en FTP server hos enten Amazon eller anden udbyder.

Eksempler

Et eksempel på et dækbillede fra hovedbanegården:

Fortæl os hvad du tænker:

  1. Hvordan man laver et godt videointerview med enkle værktøjer.

Flere i: Videoproduktion