Grøn Check - IGEN

I Danmark kan man få penge tilbage i skat selvom man ikke har tjent penge overhovedet.

1649 visninger

Edited: 2018-02-07 21:27

Jeg har i lang tid været den heldige modtager af noget der hedder Grøn check, og står igen til at modtage den i år. Når ens primære indtægt kommer fra SU, så er det altså noget man lægger mærke til, da det giver et godt lille løft opad i den måned.

I 2018 vil beløbet være på 765 kr. + 280 kr. for folk med lav indkomst.

Når man pludselig ser, at man har penge til gode fra skat, og man ved at man ikke har betalt for meget, så vil man måske undre sig over, hvor pengene kommer fra. På årsopgørelsen står der bare "grøn check", men det er ikke særligt informerende. Jeg husker stadig de første gange, hvor jeg modtog beløbet. På det tidspunkt havde jeg ikke nogle indtægt, så det undrede mig meget, at jeg skulle have penge tilbage i skat.

Men forklaringen er altså, at Grøn check er en kompensation for forhøjede afgifter, og noget som alle får udbetalt, afhængig af hvor stor deres indkomst er.

Det er lidt sjovt, at man i Danmark kan få penge tilbage i skat selvom man ikke har tjent penge overhovedet. Det får næsten en til at tænke på en form for borgerløn, men det har altså at gøre med, at der er nogle afgifter på energi, som man antager alle betaler. Selv har jeg været på SU de sidste 4 år, og kun haft begrænset arbejde ved siden af, så det er noget jeg har set frem til hvert år.

Kompensationsloven

Beløbet som udgør grøn check, er ikke lige så højt som for få år siden. Hvert år, frem til 2025, bliver beløbet nedsat. I 2017 var beløbet eksempelvis på 940 kr. + 280 kr. og i 2018 vil beløbet være på 765 kr. + de 280 kr. Vi holder os altså stadig over de 1.000 kr. i 2018, hvilket for studerende er noget der kan mærkes (særligt for de hjemmeboende).

De 280 kr. er et tillæg, til dem med lave indkomster. Derudover kan man, hvis man har børn under 18 år, også få et tillæg på 215 kr. pr. barn, (dog maks 430 kr.)

Man kan læse mere om Kompensationsloven på skatteministeriets hjemmeside: Kompensationsloven (Grøn check)

Hvordan skal pengene bruges

Jeg tænker mest på, hvordan jeg bedst muligt bruger pengene, så med mindre noget giver et direkte afkast, så vil jeg sandsynligvis ikke bruge penge på det. Det betyder eksempelvis, at jeg undgår at købe kaffe på mit studie, og i stedet tager kaffen med hjemmefra.

Det er ikke anderledes med pengene fra grøn check, og jeg vil da anbefale andre studerende, at de enten gemmer pengene, eller får dem investeret i nogle aktier.

Selv små beløb, investeret over længere tid, kan faktisk vokse sig pænt store – hvis man ellers er heldig med sine aktier. Man kunne med fordel gemme pengene, og så investere når man har sparet lidt mere op. Selv investere jeg helst ikke mindre end 5000-10000 kr.-, men det afhænger af aktiekursen, og hvor stort potentielle jeg ser i virksomheden. For noget tid siden investerede jeg ca 6000 i et firma, og nogle måneder efter var de blevet til 10000. Så det kan helt sikkert godt betale sig.

Links

  1. Bekendtgørelse af lov om skattefri kompensation for forhøjede energi- og miljøafgifter – retsinformation.dk
  2. Kompensationsloven (Grøn check) – skm.dk

Fortæl os hvad du tænker: