Mikroplast i Drikkevandet er en Falliterklæring

Min umiddelbare reaktion på nyheden om, at drikkevandet i Danmark kan være forurenet.

749 visninger

Edited: 2017-09-20 22:38

Jeg synes det er lidt underligt, at drikkevandet kan være forurenet af mikroplast i vores tidsalder, med de teknologiske fremskridt i betragtning. Man kan også undre sig over, at der ikke bliver gjort mere for at rense vandet, nu hvor det tilsyneladende er muligt. Hvad er der mon ellers i drikkevandet, som man ikke har testet for? Hvis man målrettet skal teste efter bestemte stoffer, før man kan vide om de findes i drikkevandet, så er testmetoderne på vandværkerne måske forkerte? Jeg er ikke kemiker. Men man burde vel i teorien kunne analysere, præcist hvad vand indeholder, for at sikre at vandet (H2O) ikke indeholder andet, end de stoffer som bør være tilstede.

For noget tid siden så jeg en dokumentar på Netflix, som handlede om en opfindelse, som der kan rense vand, uanset hvor forurenet det måtte være. Måden det sker på, er via destillation. Vandet forvandles til damp via kogning, en metode som eftersigende skulle fremstille næsten helt rent vand (99.9%). Det er en proces som, traditionelt set, ellers har krævet for meget energi til, at det skulle betale sig. Det er en udfordring som opfindelsen åbenbart skulle give en løsning på. Opfindelsen går under navnet Slingshot, og Dean Kamen (opfinderen) håber på, at den vil kunne give rent vand i fattige lande.

Spørgsmålet er, om ikke vi har brug for en ligende proces i Dansk vandrensning. Vi har utvivlsomt brug for, at sikre der hverken er rester fra sprøjtemidler, tungmetaller, eller mikroplast i drikkevandet.

Selvom det ikke er helt kendt endnu, hvorvidt de forskellige ting er skadelige, så bør vi ikke tage nogle chancer. Ting der ikke er direkte gavnlige, skal selvfølgelig ikke være i drikkevandet. Vi skal ikke vente på, at undersøgelser påviser en eventuel skadelig virkning.

Det kan godt være at en grundig rensning vil få vandregningen til at stige, men det kan vise sig at blive nødvendigt. Alternativt kunne man stille højere krav til vand på flaske.

Flaskevand kunne være en løsning

Kravene til flaskevand burde måske være højere, for at give et renere alternativ, til det vand vi har i hanerne. I mine øjne virker det gammeldags, at pumpe vandet op fra undergrunden for derefter at servere det "råt" til forbrugerne. I realiteten serveres det ikke helt råt, da man dog filtrere vandet. Men spørgsmålet er, hvor effektiv vandværkernes filtreringsproces den er, hvis man stadig kan finde rester af sprøjtemidler eller mikroplast i vandet. Jeg er ikke ekspert i vandrensning, men I vore dage burde man kunne fremstille 100% rent vand. Eventuelt via en destillationsproces.

Kvaliteten på flaskevand er eftersigende ikke lige så god, som det vand vi har i vores haner. Hvilket egentlig er for dårligt, når vand på flaske koster meget mere, end vandet i hanerne. Hvis jeg selv køber kildevand, så er det kun med brus. Ellers drikker jegstore mængder kaffe, som er lavet af vand fra hanen :-D

Det kunne muligvis give god mening, hvis producenterne for flaskevand gik et skridt videre, for at sikre kvaliteten på det vand i flaskerne, er højere end vandet i vandhanerne. Vand skal bare være rent, uanset hvor vi er i verden.

Links

  1. Sådan fremstilles drikkevand - mst.dk
  2. Nu skal dit drikkevand undersøges for mikroplast - dr.dk
  3. http://www.slingshotdoc.com/

Fortæl os hvad du tænker: