Samtykke til anvendelse af personlige data og cookies

Denne hjemmeside kræver dit samtykke til, at levere målrettet indhold og reklamer.

Hvis du giver dit samtykke, kan data om dig blive delt med Google.

Krav om navne- og adressebeskyttelse hos dk-hostmaster

Anonymitet ved registrering af .dk domæner er utrolig bøvlet at få opsat grundet en snæversynet domænelovgivning.

1 visninger
d

Af. Jacob

Edited: 2022-02-07 21:50

En ting som er helt horribelt dårligt gennemtænkt hos dk-hostmaster, er deres beskyttelse af personlige oplysninger.

Normalt, hvis man eksempelvis registrere et .com domæne, vil man kunne aktivere en slags "privacy" service hos ens udbyder, men det kan man ikke med .dk domæner, som dermed bliver mindre attraktive og konkurrencedygtige i forhold til andre TLD'er.

Det er selvfølgelig vigtigt, at myndighederne kan se, hvem som ejer et givent domæne; men derudover burde der altså ikke være noget problem i, at en bruger ønsker at skjule personlige detaljer i who-is databasen.

Som det er på nuværende tidspunkt kræver det navne- og adressebeskyttelse via borger.dk; problemet med det er, at man faktisk får en masse problemer, hvis man aktivere det. Eksempelvis vil man skulle bekræfte sin bopæl manuelt overfor banker, og andre private aktører, herunder mobile pay, som jeg tidligere har skrevet om. Det er ganske enkelt en uholdbar situation, og jeg håber dk-hostmaster vil skifte praksis.

Anonymitet hos dk-hostmaster

Hvis man tjekker dk-hostmasters side om emnet, så henviser de selv til, at man skal aktivere navne- og adressebeskyttelse via borger.dk:

Jeg ønsker at være anonym i whois, hvad gør jeg?

Du skal henvende dig hos folkeregistret og ansøge om navne- og adressebeskyttelse i CPR-registret. Når du har opnået navne- og adressebeskyttelse vil du også blive anonym i whois-databasen.

Læs mere om navne- og adressebeskyttelse hos borger.dk

Noget kan tyde på, at problemet skyldes nogle fjollede regler i Danmark, som specifikt er målrettet .dk domæner.

Et andet sted på dk-hostmasters side lyder det:

Åbenhed om danske domænenavne er sikret i domæneloven ved, at oplysninger om en brugers navn, adresse og telefonnummer skal være offentligt tilgængeligt.

Det er jo mega problematisk, at man tilsyneladende skal ind og skjule sin adresse via borger.dk. Jeg tror simpelthen ikke, at dem som har besluttet de love har været klar over, at det giver en masse andre problemer.

Navne- og adressebeskyttelse er måske uønsket

Personligt ønsker jeg ikke navne- og adressebeskyttelse, men derimod kun at mine oplysninger er skjult hos hostmaster, så de ikke misbruges. Vi må håbe at reglerne ændre sig, så det kan lade sig gøre i fremtiden.

En del af problemet består i, at man som hjemmesideejer gerne vil angive troværdige kontaktoplysninger, og der er det nødvendigvis ikke registrator for et domæne som besvare support anmodninger eksempelvis. Derudover er der også noget helt principielt i, at man altså skal kunne være anonym når man registrer et domænenavn — der er simpelthen bare for mange, som kan finde på at misbruge oplysningerne. I dag har mange valgt at have kontaktformularer, hvis de ønsker at give brugerne mulighed for at kontakte dem, og det burde altså blive respekteret.

Om ikke andet vil jeg da mene, at både ens telefonnummer og adresse er parametre, som bør kunne skjules. Det handler ikke om, at være anonym overfor myndighederne eller ens udbyder, men derimod om at undgå uønskede kontakt. Som det er i dag, risikere kendte og offentlige personer, at de bliver spammet med uønskede e-mails og telefonopringninger.

Fortæl os hvad du tænker: